Vi träffade Georgia Coleman och Mary Kate Sullivan på Richland Library, Columbia, SC. |
Vi träffade Georgia Coleman, Director och Library Experience, och Mary Kate Sullivan, Studio Services Manager. Jag hörde Georgia på en webbsänd mini-konferens om Design thinking: Library 2.0, där hon berättade om hur de hade jobbat med Design thinking for libraries, en användarcentrerad metod för biblioteksutveckling. Jag blev genast nyfiken på Richland Library och som tur var kunde de ta emot oss.
Design thinking for libraries
Se gärna Georgias föreläsning Cupcakes not wedding cakes från Library 2.0, för att få mer inblick i metoden och hur de använder den när de utvecklar sitt bibliotek för att passa deras användares behov. Richland Library arbetar aktivt med metoden och har regelbundna bootcamps i design thinking for libraries för att fler ska ta till sig metoden och ha möjlighet att handleda till sina kollegor. Jag skulle gärna vara med på en bootcamp, eller kanske vi borde ordna sådana i Sverige nu när fler börjat använda metoden?
Design thinking for libraries finns snart på svenska - håll utkik på denna hemsida för mer information om den: http://designthinkingförbibliotek.se/
Richland Library Main - Makerspace
Richland Library system undergår nu en stor ombyggnation. Läs mer om denna här. Därför har en del av andra våningen på Richland Library Main omvandlats och består av olika rum och utrymmen där tanken är att du ska var kreativ på olika sätt. Design thinking är sättet de använder när de transformerar sina bibliotek.
Georgia Coleman säger så här om ombyggnationen: “What an exciting time to be part of the major revitalization effort in downtown Columbia! From business leaders to students, artists, families and travelers, our new library will offer creative spaces that help customers learn and grow while strengthening the connections that join us together as a community.”
De har skapat följande utrymmen i biblioteket för skapande och möten mellan människor:
Artist-in-Residence Studio
General Use Computers
Makerspace
Meeting Spaces
Post Production Lab
Production Stage
Studios
Studio Print Shop
Teen Collection (Temporary Home)
Theater
Writer’s Rooms
Woodworking studio |
Ta bilder till din Etsy-shop |
Vi fick se samtliga utrymmen och det är som vanligt fantastiskt att de har sådana stora utrymmen att tillgå. De har alltså ett rum per område och en person ansvarig för varje område. De har både personal och sedan volontärer som jobbar i rummen som dock inte är bemannade hela tiden och man jobbar på att vara ok med att användare går in där utan tillsyn. Man får helt enkelt lita på att folk klarar sig själva. Om det är någon som vill ha instruktioner och den som är ansvarig inte är där så är det flesta ok med att boka en tid. Alla i teamet ska kunna lite om allt i de olika rummen, men de brukar rekommendera att man bokar tid med den som kan maskinerna bäst.
Det är många fotografer som kommer och använder deras studio för att ta foton men även för att redigera då de har ett rum där man kan redigera i Adobe Photo suite. Man kanske inte har råd att ha dessa programvaror och då kan de komma till bibliotekets utrymme och jobba. Det kostar ingenting att använda bibliotekets rum.
Andra som använder speciellt mediarummet är familjer som vill ta familjeporträtt och även de som säljer varor på t.ex. Etsy och inte har möjlighet hemma att ta bra bilder. Det märks att biblioteket spelar en stor roll i sin närområde.
En hel del av makerverksamheten har egna rum, men några finns ute i biblioteket. Bland annat har de ett elpiano där den som vill får sätta sig ner för att spela med eller utan hörlurar vilket jag fann intressant. Hur skulle detta fungera på ett bibliotek i Sverige?
Här fanns även vinylskrivare, skrivare för foton, möjlighet att lägga över VHS till DVD, laminator. Det ska vara som ett kontor för besökarna är tanken.
Här kan ni se ett inslag på lokalnyheterna om Richland Main Library Makerspace
Project Play
Vi fick även tillfälle att se hur kontoren ser ut för personalen. De sitter i öppet kontorslandskap och något som man uppmuntrar till är Project Play - de vill att personalen “leker” 1 timme/vecka, som en friskvårdstimme tänker jag.
Härligt att få se ett sådant här stort bibliotek med bra resurser som tänker hur de kan spela en roll i sitt lokalsamhälle. Den tanken är något som alla bibliotek pratat om under vår studieresa.
/Linda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar