fredag 20 april 2018

Jacksonville, FL - JAX Makerspace

Jacksonville Riverfront
Vi åkte vidare till Jacksonville, Florida, som är en stad med 900 000 invånare. Vi skulle besöka Jacksonville Public Library och deras JAX Makerspace. Vi tog Jacksonville Skyrail dit.


Här fick vi träffa Chris Boivin, Assistant Director Community Relations och Marketing och Sara Robert, Main Manager.
Chris Boivin hade gjort ett fint program till oss på Jacksonville Public Library.
Vi fick även träffa Tim Rogers, Director på Jacksonville Library. Det visade sig att Tim hade varit utbytesstudent i Finland så han briljerade med några svenska fraser :-) Bibliotekets motto är Start Here - Go Anywhere och man märker att här precis som på de andra biblioteken verkligen vill göra skillnad i sitt närsamhälle.
Tim Rogers, Director. 
Utbyte av erfarenheter - Sverige - USA
Vi blev fantastiskt väl omhändertagna på Jacksonville Library och Chris hade lagt upp ett fullspäckat program för oss. De var dock lika intresserade av att höra om svenska bibliotek så det blev ett härligt utbyte av erfarenheter och frågor om hur vi arbetade i Sverige. Vi fick berätta om bibliotekslagen som de förundrades över och även att biblioteken i Sverige inte behöver söka bidrag för att få verksamheten att gå runt. Även på de andra biblioteken har vi pratat mycket med personalen om det här med att de endast har en viss del av sin ekonomi från staten och i övrigt så får de söka pengar från olika ställen. Det måste verkligen vara en stress, men något de är vana vid att hantera. Biblioteken i Columbia och Charlotte tipsade varandra om olika fonder som man kan söka.

JAX Makerspace
I Jacksonville började vår eftermiddag i deras makerspace som de fortfarande håller på att bygga upp och hitta former för. De har tre bibliotekarier och 4 st assistenter som arbetar där mellan kl 12-18. De har ingen personal där mellan kl 8.30-12. All personal vet tillräckligt för att "vara farlig". Vi fick träffa Sara och Stephanie som visade oss runt. För att göra utrymme för sin makerspace så tömde de hela nedervåningen. Den gamla lånedisken som fortfarande finns där när man kommer in gör att många av misstag upptäcker bibliotekets makerspace.



Sarah och Stephanie är två av de som arbetar på JAX Makerspace


En konsthall ligger bredvid JAX Makerspace och där försöker man ha gemensamma aktiviteter. 
Street Art var temat på utställningen som visades när vi vad där.


Utrymmet för deras makerspace vill de ska vara en "fluid space" där man ändrar hur det ser ut upp till 3 ggr/dag beroende på vad för något. Detta är en utmaning men det mesta är enkelt att förändra bara genom att flytta runt på bord och stolar, dock behöver de bättre förvaring för alla saker och att en del saker finns på en annan våning.

När vi var där hade de ett legobord där man kunde sitta och skapa. De hade lagt ut utmaningar i form av små lappar som t.ex. Bygg ett bord av lego. Det fanns även ett bord där man kunde göra sin egen lykta eftersom det skulle vara en ljusfestival på kvällen.



En 3D-skrivare hade de förstås och man kunde skicka sin 3D-design till biblioteket och få den utskriven mot materialkostnad. Detta var något vi pratade om även i Charlotte på deras Ideas box. Där fick man också skriva ut mot materialkostnad. Vi hörde dock att på vissa makerspaces så var man tvungen att sitta där medans 3D-skrivaren skrev ut för att få skriva ut något på den. Det kändes inte riktigt rimligt funderar jag på, med tanke på hur lång tid det tar att skriva ut något i en 3D-skrivare.

Det fanns även möjlighet att låna en ukulele om man vill försöka lära sig spela och en ibland personalen kan spela gitarr så de har lite sådana aktiviteter där man sitter och lär tillsammans både att spela gitarr och att laga den.
Vill du lära dig spela ukulele så kan du låna hem en och prova på :)


En green screen med instruktioner hur man använder den hade de också.

De berättade att en som kunde Scratch brukar komma dit och då koppla upp sin dator mot en storbildsskärm för att locka barn och vuxna till att prova på Scratch. Allt för att visa på att här finns en kreativ verkstad mitt i biblioteket.

En sphero är också ett sätt att locka dit besökare. Den är rolig och lätt att köra. Man kan göra konstverk med den genom att låta den köra genom färg och sedan ut på papper för att sedan försöka rita med den.
Ta en bild i ramen. Utklädningslåda fanns bredvid med attiraljer som kunde passa in i kontexten.
 

Eftersom denna makerspace är fortfarande i utvecklingsstadiet har de har flera idéer som de vill gå vidare med och göra framöver. Idéer som de hade var:
  • Fix-it-clinics - laga din cykel, lampor, brödrost, smycken 
  • Skrivargrupper - man bjuder in lokala författare för att ha skrivarverkstad
  • Gör ett hundhalsband och matchande armband till dig själv
  • Speed Puzzling
  • Make your own puzzle
  • Digitize photos
  • Transfer VHS to digital
Hur berättar man att det finns en makerspace?
Vi fick träffa Jenna Hassell som är kommunikatör för Jacksonville Library och vi pratade om marknadsföring och hur man når olika målgrupper. De funderar på att utveckla ett ambassadörprogram för att marknadsföra JAX makerspace. Dessa ambassadörer kunde ha speciella pins och att de får prova på nyheter i makerspace:t först av alla. Detta påminner om det program de hade på ThinkerSpace i Columbia på Discovery Place med badges.
Perfekt att prata marknadsföring vid legobordet :) 
En makerspace roadshow skulle också vara något. Man gör ett mobilt pop-up makerspace som får turnera runt på de olika filialerna i Jacksonville eller på andra ställen där man kanske når nya målgrupper.

För att marknadsföra sig funderar de på om man kan använda https://www.meetup.com/
Kan en YouTube-kanal vara ett sätt att nå ut? Att sända live på Facebook? Paneldiskussioner i olika ämnen. Podcast från biblioteket.

Det som var intressant här var att biblioteken i USA brottas med liknande saker som svenska bibliotek. Hur man når rätt målgrupp, marknadsföring, nya målgrupper m.m.

Vi avslutade vårt besök med en rundvandring i den stora och vackra biblioteksbyggnaden. En stor barnavdelning med ett eget pysselrum och sagogrotta.
Sara Roberts visade oss runt Jacksonville Public Library.

En härlig courtyard där många faktiskt väljer att gifta sig. 

Barnavdelningen.



Ungdomsavdelningen


Ett roligt sätt att få reda på vad ungdomarna vill lära sig på biblioteket. En whiteboard är allt som behövs. 



Mycket nöjda med dagen tog vi Skyrailen tillbaka till vårt hotell för att ladda upp inför Mini-Maker Fair på MOSH (Museum of Science and History).

/Linda



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar